Je kent het vast wel, je loopt al langer te malen over een probleem of situatie en je komt er niet uit, of je merkt dat je steeds dezelfde gedachtencirkels maakt. Het leidt zelden tot een goede oplossing. Vaak is iets of iemand anders nodig om je denkpatroon te doorbreken waardoor je gemakkelijker tot nieuwe inzichten komt.
Een van de manieren om tot nieuwe inzichten te komen, is het lopen van een labyrint. Nee, een labyrint is niet hetzelfde als een doolhof. In een doolhof raak je de weg kwijt, in een labyrint vind je de weg. Volg het pad, dan kom je vanzelf bij de kern.
Een labyrint is een bijzondere plek om te reflecteren op een thema dat jou bezig houdt. Mensen gebruiken het al eeuwenlang, je vindt labyrinten over de hele wereld en in vele religies en tradities, onder andere in kloosters en oude kathedralen of gewoon in de natuur. Ook in Nederland zijn er prachtige voorbeelden, waarvan ik er al een heel aantal heb gelopen.
Vorige maand liep ik het labyrint dat ligt bij het Dominicanenklooster in Huissen. Ik had de wens om er nog meer over te leren en meer te kunnen toepassen in de begeleiding van coachees en teams. Ik liet me enkele dagen onderdompelen onder de kundige en inspirerende begeleiding van @monicaboschman.
Volg het pad, dan kom je vanzelf bij de kern.
Is het zo simpel? Ja, letterlijk. In een labyrint is er maar één weg die naar het midden, naar de kern leidt. Daarna loop je hetzelfde pad weer terug.
Een individuele vraag of dilemma kan het vertrekpunt zijn om het pad van het labyrint te lopen. Maar evengoed kan het een situatie in jouw team zijn, dat jullie eens op een andere manier willen onderzoeken. Loop samen het labyrint en bespreek naderhand de inzichten of ingevingen.
Volg het pad, dan kom je vanzelf bij de kern.
Durf jij het aan om eens op een andere, bezinnende manier je eigen vragen te onderzoeken, in een bestaand of ter plekke te leggen labyrint? Ik begeleid jou of je team er graag bij.
#labyrint #coaching #teamcoaching #bezinning